Híres kovászos uborka készítése.

Kovászos uborka legfontosabb alapanyagai: A só, kapor és kovászos kenyér. Családunk titkát megőrizzük, pontos arányokat nem fogunk megemlíteni, így csak a főbb hozzávalókról beszélünk.

Elkészítési folyamat:
A kovászos uborkát érkezésekor vízben alaposan megtisztítjuk, majd az uborkákat beletesszük egy megfelelő tároló edénybe, például egy hordóba. Mielőtt belehelyeznénk, az uborkákat megszurkáljuk, hogy a lé alaposan átjárja a belső "húsát". Ezután a hordóba belehelyezzük a kaprot és a kovászos kenyeret. Mikor megtelt a hordó, és felöntöttük lével, a tetejére is teszünk kenyeret és kaprot. Ezt követően lezárjuk, és érdemes napra tenni, mert a meleg hatására az uborka tetejére helyezett kenyérből tejsav keletkezik. Az általános vélekedéssel szemben a napfény nem kötelező, csak a meleg. Az erjesztés során hasznos baktériumok fejlődnek ki az uborkában, és a tejsav kedvezően hat a bélflóra és a gyomor egészséges működésére. 3-4 nap múlva már fogyasztható is.

Eredmény:
Mikor felbontjuk a kovászos uborkát, már érezhető az illatán a nosztalgikus érzés, ami személy szerint engem a nyárra emlékeztet, vagy arra, amikor marhapörkölt mellé kovászos uborkát eszünk. Az uborka állaga ropogós, de ha nem az, akkor valószínűleg nem aznap szedték, amikor elraktuk. Az első harapásra inkább sós, mint savanyú, és ne ijedjünk meg, ha fehér kis pontok vannak a lében, ez természetes folyamat. Akit zavar, az nyugodtan leszedheti, de nem lesz semmi baj tőle.

Magyarországon statisztika:
A kovászos uborkát Magyarországon leginkább Nógrád megyében keresik, míg legkevésbé Baranya megyében. A "kovászos uborka" kifejezésre júliusban a legnagyobb a kereslet, és legkevésbé decemberben. A leggyakoribb kapcsolódó kifejezés a "kovászos uborka recept". Nem meglepő, hogy Magyarországon van a legtöbb érdeklődés az uborka iránt.

Ételekhez:
Ételek, amelyekhez ajánljuk a kovászos uborkát:

  • Sertéspörkölt

  • Marhapörkölt

  • Rántott hús

  • Rántott bécsi szelet

  • Pásztortarhonya

  • Sült oldalas

Készíthető különálló fogásként is, például kovászos leves.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kovászos Uborka Uborka